Mondják, hogy a csokoládé bizony borgyilkos édesség: a szájban alapos bevonatot képezve már a nemes ital ízlelése előtt megöli zamatának élményét. A Borjour Klasszik idei évzáróján azonban szó sem volt ilyesfajta merényletről; de nem azért, mert a csoki távol maradt a borkóstolótól. Sőt, az eNJé Csokoládékollekciók standjának íncsiklandó kreációi kezdettől fogva mindenkit arra csábítottak, hogy poharában a partin szereplő 10 pincészet alkotásainak egyikével bor és bonbon spontán házasításával kísérletezzen. A kaland senkinek nem okozott érzéki csalódást: spirituális eszenciák keveredtek édes szerelmi viszonyba. Nem véletlen, hiszen az igazán jó csokoládé a legújabb gasztronómiai trendek borágya: a két ízvilág egyesülés közben olyan fűszerekkel, aromákkal ajándékozza meg egymást, melyek a másikból addig hiányoztak.
Annyi biztos, Judit anyák napjára készített Kötődés kollekciójának bonbonjait újraértelmezték a válogatott nektárok. Az est vendégei a tengeri sóvirággal és az édesköménnyel megbolondított csokoládékat üde és lendületes roséval vagy könnyed fehérborokkal kóstolgatták szívesen. A karakteresebb, magasabb kakaótartalmú angyalgyökér-bergamott ízesítésű bonbonokhoz azok járultak sűrűbben, akik inkább a nehezebb vörösborokkal áldoztak a kulináris élvezetek oltárán. A zsályás desszerthez pedig a legtöbb kóstolónak a kékfrankos borok ízlettek.
Hamvas Béla szerint - aki a bort cseppfolyós csóknak tartotta – „az evés a testi aktus, a fundamentum, az ivás a lelki aktus”. A közös többszörösre csak akkor tekinthetünk egyszerű táplálkozás helyett műélvezetként, ha a lélek itala hozzá illő eledelben ölt testet. Ez a táplálék pedig „nyilván” nem is lehet más, mint a csokoládé. Bársonyos testének ugyanúgy isteni eredetet tulajdonítanak, mint a bornak; több száz aroma komponensét tartalmazza, akárcsak a bor; s a csokoládé is úgy őrzi a kakaóbab termőtájának karakterét, miként a bor a szőlőét. Csupán azért nem futottak eddig össze elég sokszor, mert egyes vélekedések szerint a csokoládéjukról ismert országok nem a boraikról híresek, míg a neves borkultúrák csokoládékészítésben szerepelnek gyengébben. A nagy találkozás élménye azonban már nem csak világutazók kiváltsága. A gasztronómiai kalandokra bárki jegyet válthat. (Legközelebb a „Fehér Csillagok” Bor & Design rendezvénysorozatának június 26.-i rendezvényére, ahol Nagy Judit újabb kóstolót ad. http://fehercsillagok.hu/) Mindehhez talán már csak egyvalami hiányzik. Mivel A bor filozófiája - a hedonista mester, Hamvas Béla jóvoltából - már létezik, az ízek között kiránduló kalandor talán megérdemel egy olyan kalauzt is, amely kísérletet tesz a csokoládé természetének élvezetes leírására, önnön bölcseletének megalkotására. Addig azonban még nagyon hosszú az út; csupán az bizonyos, hogy a kilométerkövek végig csokiból vannak!