Igazi "bréking nyúz" volt néhány hete, hogy megkaptam az engedélyt arra, hogy az Édes Napok Csokoládé- és Édességfesztiválról beszámolhassak a Magyar Televzió nézőinek, méghozzá sokféle formában, képben, írásban és persze mozgóképben is!
Fontosnak tartom ezt a rendezvényt épp egy héttel A Borfesztivál után, mert mint ahogy a Sarah-Jane Evans a fesztivál egyik díszvendége is fogalmaz: "ami különlegessé tesz egy csokoládét, az éppen az, hogy honnan származik, hogyan készítették, milyen babból készül. Úgyhogy ez éppolyan, mint a bor, vagy a kávé." Pontosan ez fogalmazódott meg bennem miközben kitanultam a csokoládékészítés mesterségét. Ezt az üzenetet Szeretném átadni a nézőknek, olvasóknak is: a csokoládéban is a minőséget válasszák, nézzék meg miből és hogyan készült, ismerjék meg, a csokoládékészítőket és a különleges ízeke. Szerencsére egyre nagyobb a választék!
Apropó Sarah-Jane Evans és Academy of Chocolate. Interjút is készítek majd vele, ezért illik őt kicsit részletesebben is bemutatni:
Cambridge-ben szerzett diplomát, majd évekig a BBC-nél dolgozott, ő szerkesztette a Good Food magazint, majd a gasztronómiai szakírók egyesületének elnökévé választották. Jelenleg ő a Master of Wine Intézet második elnökhelyettese. A borok közül a sherryk egy életre elbűvölték: a disszertációját is a délspanyol borból írta és azóta is szűntelenül publikál a témában. A másik szerelme a csokoládé, egyik alapítója a Csokoládé Akadémiának (Academy of chocolate, London) és könyvet is írt a témában (Chocolate Unwrapped). Rendszeresen bírál a Decanter World Wine Díjon. A VinCE 2011 vendégei egyrészt a Master of Wine két mesterkurzusán találkozhatnak vele, másrészt a sherry mesterkurzuson, ami szintén igazi kuriózumnak ígérkezik Magyarországon nem kapható borokkal. Sara-Jane-t érdeklik a hasonlóságok a jó bor és a jó csokoládé előállítása között.
Az Édes Napok Csokoládé- és Édességfesztiválon 2 előadást tart. 2011. 09.16. egy szakmai előadás: Híres Csokoládék az Academy of Chocolate-ról és 2011.09.17. Csokoládé: kóstolj úgy, mint egy szakértő címmel.
Ennek az akadémiának a megmérettetésén ért el Csiszár Katalin a Rózsavölgyi Csokoládé műhely alapítója szép eredményeket. Az ő műhelye a Soroksári úti malomudvarban egy régi gyárépületben található. Itt készülnek kézzel a bonbonok, melyek közül kettőre megkapták az akadémia 2009-es versenyén az ezüst és bronzérmet. (A bonbonok: Az ancho chili-citromolaj bonbon az ezüstérmet, a meggypálinka-málna a bronzot hozta el egyedüli közép-európai versenyzőként, 2011. Bean- to- Bar Best Dark Bar főkategóriában ezüstérem Trincheras 70%-os és bronzérmet a Porcelana 71%-os csokoládéra, ganache kategóriában ezüstérmet a barack-passió bonbonra és ezüstérmet a csomagolásra). Erről majd később többet.